A legjobb Mixfeltöltési oldalak


Ez egy segédlet akar lenni: azok számára akik DJ -k vagy amatőr mixkészítők esetleg podcastokat akarnak indítani.
Aki ilyenekben akar gondolkozni: az első kérdés ami felmerül - hol osszuk meg a tartalmakat?
Az internet több lehetőséget is kínál: rengeteg ilyenre szakosodott oldal létezik. Most bemutatom azokat amelyek szóba jöhetnek.
De előtte térjünk egy kicsit ki az illegalitásra.
A mixek készítése engedélyezve van (normál feltételek mellett), de aki egy nem saját számot tölt fel az ilyen oldalakra - a lebtöbb esetbe bannolva lesznek.
Vagyis: egy Shakira dalt feltöltessz a Youtubra - azonnal törlik: mert nem te vagy a kiadója, nem kértél tőle engedélyt stb.
Ha egy zenés podcastot készítessz, amiben szerepel Shakira száma - akkor rendben van. A letöltésre szánt anyagokra (mixekre) esetleg jogdíjat kell befizetni. (Ez kb 15 euró/hónap)

Segédlet
- a műsorodnak készíts egy külön oldalt (jó a blogger, wordpress is), ahol információkat helyezel el.
- Facebook oldal: nagyon praktikus, hiszen így a rajongókkal közvetlen kapcsolatba kerülhetsz
- Válaszd meg jól: hogy hova töltöd fel az anyagokat. 
- A műsorodnak jó ha csinálsz egy egyéni logót és intrót
Akkor hát kezdjük:
1. Mixcloud
http://mixcloud.com

Első helyre tettem: mert ez tetszik a legjobban. Nemrég újították fel: és rengeteg funkciót építettek bele. 
Egyszerű, gyors és a célnak tökéletes.
Egy nagy pozitívum: hogy az emberek követhetnek téged, s így mindig értesülnek, ha egy új mixet, műsort töltessz fel. Likeolás, megjegyzés, megosztási lehetőségekkel is el van látva. 
Hamar népszerűségre tehetsz szert: mert rengeteg felhasználóval rendelkezik. (egyre gyarapszik)
Gyakran rendeznek különböző versenyeket, amire lehet pályázni. ( a saját blog oldalukon mindig kiírják: http://blog.mixcloud.com)
A mixcloud a közösségre épül: egy idő után észre fogod venni - hogy csak jönnek az értesítések: hogy XY Followed You... 
Ha jó a műsorod nem kell aggódj.
Amúgy a mixcloudot olyan hírességek is használják mint: Ferry Corsten, Hernan Cattaneo, Richy Hawtin, Roger Shah, Paul Oakenfold, Paul Van Dyk, Cafe del Mar, Mixmaster Morris, Umek, Markus Schulz, Adam Beyer, Carl Cox,  John Digweed és Above and Beyond.
Rádióműsorok felvételeit is meg lehet osztani - nem egy külföldi adó használja ezt a platformot erre a célra.
A szerkezet két nagy ágra bomlik: Music és Talk (Zene és beszélgetős műsorok)
És ami még nagyon lényeges: nemrég vezették be, hogy a mixek toplistákba vergődjenek. Ez egy nagyon jó dolog: hiszen a mixeid mellett megjelenik majd pl egy ilyen dolog:
This upload has reached 1st in the Experimental chart, 4th in the Lounge chart, 5th in the Chillout chart and 5th in the Ambient chart .
(ezeket érte el az én Chill Out Session 118 -dik podcastom)
A heti toplisták persze meg is lehet tekinteni.
Ami nagyon jó: hogy nem számít a minőség és a hosszúság: tehát elvileg bármekkora audio filet fel lehet tölteni MP3, AAC, M4A, MP4 audio vagy OGG formátumban.
Annyi anyagot tölthetsz fel amennyit akarsz: nincs limit!
Egyetlen hátránya az lenne, hogy nincs letöltési lehetőség. (jogvédelem miatt)
Tehát csak hallgatni lehet az adásokat, de ez ne jelentsen gondot, mert sokan hallgatják így is.
A letöltést pedig megoldod másképp: oldalt készítsz és megosztod rajta a google drive, mega vagy zippyshare linkeket.
Nemrég rájöttek, a Mixcloud készítői: hogy felkapták a platformjukat. Gondoltak egyet: miért ne lehetne pénzt is kihozni belőle: úgy mint a Soudcloudosok. Bevezették nemrégiben a Premium szolgáltatásukat. Jelenleg 15 $ / hónap vagy 135 $ / év.
Nem egy nagy összeg: ez főleg támogatási jelleggel bír. Extra szolgáltatásai csak annyi: hogy páldául jobban elrendezheted az oldalad vagy beállíthatod, hogy a feltöltött mix egy bizonyos időpontban kerüljön csak láthatóvá. Plusz egyéb Stat (Információk) funkciót kapsz mellé. (na meg persze megjelenik a jel a neved mellett: hogy te Prémium tag vagy.
A no limit feltöltés ingyenes verziónál nem szűnik meg.
Tehát ajánlom sok-sok szeretettel. A regisztráció nagyon egyszerű.

2. Soundcloud
https://soundcloud.com

A második mindenképp a Soundcloud: hiszen talán a leghíresebb ilyen tematikájú oldal. Ezen minden híresebb előadó megtalálható. Ide töltik fel a Promo Mixeket és számokat is. (persze számoknál letiltják a letöltési lehetőséget) Itt reklámozzák magukat: és bevallom, hogy ilyenre ez a legjobb. A közösség kitűnő: sokan vannak fennt: és hamar népszerű is lehetsz ezáltal. Ha egy amatőr előadó vagy: itt feltölheted a Demo -kat és talán befutsz ... vagy nem.
Van letöltési lehetőség: de ezt a feltöltő engedélyezheti csak. (Alapbeállításként nincs bejelölve)
Tehát ha te azt akarod, hogy a mixedet, számaidat ne töltse le senki: beállítod: hogy not downloadable.(copyright)
Általában a DJ -k a különböző mixeket engedélyezik.
Nézzük a hátrányokat: 
Csak egy hátrányt tudok megemlíteni, mégpedig az, hogy van feltöltési limit!
Kb csak 4 óra hanganyagot tölthetsz fel ingyen! Egy DJ -nek ez nagyon kevés, hiszen ha két mixet feltölt, már be is tölti ezt a limitet. Ha csak demokat akarsz közzétenni: arra talán pont jó.
Itt is variálhatunk egy kicsit rajta: hiszen ha régebbi mixet, zenét letöröljük, akkor a limitet visszakapjunk.
Ezt azonban nem ajánlom: mert a felhasználók nem szeretik, ha egy DJ mind törli a mixeket. PL: az emberek által lementett mixek (favourite) nem lesznek többé elérhetőek.
És erre van egy megoldás: a fizetés. 99 euró 1 évre: és Unlimiteddé válsz: azaz nem lesz semmi restrikció. Bármennyit tölthetsz fel és különböző egyéb lehetőségeket is eléthetsz. (pl statisztikai adatok)
Ha jól belegondolunk ez rendben is van. 1 évre a 99 euró nem sok: és a DJ -k ezt rendszerint ki is fizetik. Ezért is vannak itt fennt a nevesebbek.
Ha megteheted, te is legyél Pro tag - s így biztos nem fogsz benne csalódni.
ha nem: akkor válassz alternatív megoldásokat: pl mixcloud.

3. Mix.Dj 
http://mix.dj

Eléggé vaciláltam a 3 -dik helyezésen. Ha ezt a toplistát a múlt évben készítettem  volna, akkor itt a house-mixes állna. De nem: most a Mix. DJ oldalt tettem előrébb, mert valamilyen oknál fogva jobb a közössége.
Én is meglepődtem, mikor az egyik mixemet feltöltöttem és rá egy hétre azt láttam, hogy 500 -an hallgatták meg.
Vannak azonban hátrányai: az egyik legnagyobb az lenne, hogy csak 500 mega anyagot tölthetsz csak fel. (ha előfizetsz unlimitidre: eltűnik a limit) A másik meg, hogy a feltöltésnél rengeteg információt kell beírni: a playlistet pl. külön - külön kell beilleszteni - ami eléggé fárasztó.
Az oldal maga gyors és egyszerű. Egy kicsit számomra amatőrnek tűnik: talán a közeljövőben javítanak majd rajta.
UI: és igen, most belépve meglepődtem: felújították. Még nem próbáltam ki! - de ki fogom.

4. House - Mixes
http://house-mixes.com

Az egyik nagy kedvencem: hiszen majdnem tökéletes. Feltöltési limit nincs: ezért annyi mixet tehetsz közzé amennyit akarsz. Rengeteg műfaj van itt: és felhasználókban is bővelkedik. Ha kezdő vagy: akkor a mixednek itt a helye. Én is mindig felrakom ide a műsoraimat: mert gyorsan tölti fel, nem kell vele szarakodni. Régebben azért nagy nyüzsgés volt itt - mára mintha nem lenne annyi aktív felhasználó.
Az oldal kinézete kezdetleges: nem törik magukat, hogy modernebb legyen - egy kicsit azért zavar is. Ennek ellenére még sokan kedvelik: a fent említett előnyei miatt.

5. Mixcrate
http://mixcrate.com

Nagyon tetszik mert nagyon letisztult és egyedi. Nem lehet rajta sokat csinálni: de a legfontosabbak megtalálhatóak itt is. Feltölhetsz amennyit akarsz: csak - ne haladja meg a 190 MB -t. Ez rendben is van: hiszen egy átlagos mix (1 órás) kb 130 MB. Elfogadható.
Mindenképp ki kell próbálni!
Nagyon hiányolom a widgeteket. (sajnos semmi ilyesmi nincs - hogy tudjad integrálni máshova is a mixedet)

6. Play. Fm
http://play.fm

Nemrég regisztráltam rá: nagyon egyedi lejátszója van. Vannak itt emberek is: de nem sokan. De tetszik: mert nincs limit és modernebb mint pl. a house-mixes.

7. PodOmatic
https://podomatic.com

Ez nagyon fizetős: itt is feltétlen elő kell fizess ahhoz, hogy élvezd a lehetőségeit. A nagy előnye, hogy rengeteg hanganyag található rajta - műfajban nem szegény az biztos. Persze mi a szegényebb régiókban élők, nem engedhetjük meg magunknak, hogy 200 dollárt fizessünk azért (év), hogy 5GB térhelyet kapjunk rajta. Igen ennyi: jó kevés - ennyiért a Soundcloudon 2 évre fizetsz elő - unlimitidre!
Szóval nem tudom: nem használom, nem érdekel - mégis a 7 -dik helyen van: mert nagyon komplex és a lejátszója gyönyörű.

8. Official fm
https://official.fm

Ide is lehet töltögetni a mixeket: hasonlít a PodOmaticra. Kb. 500 Mb tárhelyet kapsz itt is. A regisztráció azonban nem megy könnyen - ha artist módot választod (hogy tudj feltölteni mixeket) kell várj míg átnézik az adataidat - azután küldenek egy emailt, hogy minden rendben (vagy nem).

9. Xstreamist
http://xstreamist.com

Nincs szivem kihagyni ezt sem: mert olyan más mint a többi. Épp ezért tetszik.
Érdekes kis hanganyagokat lehet találni rajta. 400 Mega tárhelyet kapsz, de ezt meg lehet hosszabítani. Régies külső ... és a mixeket streemelni lehet! (nem feltétlen kell letöltsed)
A zenék műfajok- popularitás és egyéb kategóriákra van osztva.
Régen regisztráltam ide: hallgatták is a mixeket és visszajelzéseket is kaptam. Dehát azután jött a Mixcloud és hanyagolni kezdtem
De azért kipróbálhatod!

10 . Youtube
https://youtube.com

A top 10-es listám utolsó helyére a Youtubot tettem.
A nagy hátránya miatt: ha ide feltöltessz egy hanganyagot, valószínű, hogy idővel törölni fogják. A beéípített analizálója, szépen kiszűri (vagyis inkább kiszűrheti) azokat a számokat, felvételeket ami nem a te szerzeményed. Pl : ha készítessz egy műsort amiben Madonna - Frozen száma hallatszik a háttérben: szépen értesít, hogy ez nem a tiéd - és letiltják.
E miatt a nagy jogvédelem miatt - hátrányban vannak a mixek. Ennek ellenére találunk rengeteget. Csak az a baj, hogy sok közülük pér hétig maradnak fennt csak.
(persze ezt is ki lehet játszani: hogy ne töröljék: de ebbe most nem megyek bele)
A nagy előnye: hogy a Youtubot mindenki használja: és ha szépen elrendezed és jó minőségű dolgot teszel közzé: hamar nagy hallgatottságra tehetsz szert.

Bónusz
Kiemelek két oldalt: ami igazán egy más stílusú feltöltési lehetőséget kínál.
Hihetetlenül gyors és megbízhatóak. Nagyon hódítanak: és rengeteg minden van rajtuk.
Az egyik közülük a híres:

Grooveshark
http://grooveshark.com


Ami minden országban elérhető, hallgatható és bármennyit tölthetsz fel rá.
Feltétlen oszd meg itt is a dolgaidat, mert sokan hanszálják!

A másik haosonló stílusú oldal:

Hulkshare
http://hulkshare.com

Ez már nem narancsszínű hanem zöld, mint Hulk. Hallgatják itt is keményen a dolgokat.
Itt van integrációs lehetőség is: vagyis ha van egy külön oldalod: beteheted a hulk lejátszóját.
Még vannak hasonló oldalak, de ez a két leghíresebb: ezért a többit nem említem meg. Punktum!


E bejegyzés nem zárult be! Még közzéteszek itt egyéb oldalakat is. Szép lassan. Próbálgassam ki őket.
Nézzük amelyek még szóba jöhetnek:

InternetDJ: Kezdetlegesnek tűnik.
Freakonomix: Körül lehet nézni itt is.
Mixupload: erre most bukkantam rá. Jól és profin néz ki. Azt hiszem ki is próbálom.
Yourlisten: ez is jó.
iTunes:  Nem került be a top 10-be, mert ez nagyon eltér a többitől. De: ha van rá lehetőséged és türelmed, ide pakkolni hanganyagokat a legjobb!



Címkék: , , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban