A hordozható zenelejátszók fejlődése

A Techking -en találtam ezt az ábrát (utolsó kép), amin az elmúlt 60 év legsikeresebb hordozható zenelejátszóit sorolja fel. Az egyik legsikeresebb mindközül az 1979 - ben kiadott Sony Walkmanje volt, amelynek a neve a köznyelvbe is bekerült. Évtizedekig ezzel a jelzővel illetünk szinte minden hordozható kismagnót, akár Sony-gyártmány volt, akár nem. De vegyük sorba egyenként ezeket a kütyüket.

1954: Regency TR1

Az első tranzisztoros hordozható rádió, több mint 150 ezret adtak el belőle szerte a világban. Az ebay-en jelenleg kb 1000 $ -ért árulják, szóval ha esetleg a padláson vagy nagyszüleidnél találsz egy ilyen működőképes TR 1 -est, jó pénzért eladhatod.

1955: Raytheon 8  TP 1

Nagy volt ugyan, de a hangminősége jóval túlszárnyalta a Regency TR1 -ét. Minőségibb anyagokból készült és amint a képen is látszik szépen megmunkált egyedi külsővel rendelkezett.
Ha többet meg akarsz tudni róla látogass el a http://jamesbutters.com/raytheon8tp2.htm oldalra.

1955: TR 55

Az első Japánban gyártott tranzisztoros rádió volt, Sony márkanév alatt.

1972 Stereobelt
Az első hordozható kazettás magnót Andrea Pavelnek köszönhetjük. Többszöri pereskedés után a Sony is beismerte, hogy nem a Walkman volt az első ilyen típusú készülék.

1976 Boombox
Breakdance elterjedésével kerültek ki a nappalikból az utcára a 80-as években, nagy fellendülést okozva ezzel az akkori gyártóknak, akik felvéve a versenyt meg is tettek mindent azért hogy minél hangosabb és attraktívabb készülékeket gyártsanak.

1979 Walkman
Az első walkman a Sony TPS-L2 volt, 1979 júniusában jelent meg Japánban, kék-fehér színben, 33 ezer jenért, a H-AIR MDR3 nevű, szuperkönnyű fejhallgatóval (alig 50 gramm volt, az akkoriban elterjedt 300-400 grammos konkurensek mellett, azokéval összemérhető hangminőséggel). A Sony zseniális reklámkampányt talált ki: nem törődtek se piackutatással, se semmivel, egyszerűen küldtek egy-egy példányt ajándékba Japán összes, kicsit is híres emberének. Az első hónapban összesen 3000 darabot sikerült eladni. Aztán beindult az üzlet: fél év kellett hozzá, és a világon mindenki walkmant akart, és az összes elektronikai cég walkmant gyártott.
Az első modellekben általánosan elterjedt volt a két fejhallgató-csatlakozás (hogy ketten egyszerre hallgathassuk a zenét), a jobb és bal oldalon külön szabályozható hangerő, és a Hotline gomb, aminek a lenyomásával egy külső mikrofonon keresztül a külvilág hangjai váltották fel a zenét.
(forrás: index.hu)

1984 The Discman
(kép forrása: http://epictimes.com)
A Sony első hordozható CD lejétszója. Átnevezték a 2000 - es években CS Walkmanre.

1992 MiniDisc

Újból Sony, a képen az első MiniDisc lejátszó látható. De mi is az a MiniDisc?
Forgalomba kerülése előtt házi hangrögzítésre csak a nehézkes kezelésű szalagos, a gyengébb minőségű kazettás, esetleg a drága DAT magnetofon állt rendelkezésre, a MiniDisc volt az első széleskörűen elterjedt, írható-törölhető digitális hangrögzítési rendszer.
A lemezek írására és olvasására különféle gyártmányú, a lemezeknél alig nagyobb MD Walkmanok, hordozható professzionális riportermagnók, diktafonok, különféle asztali hifi gépek, valamint professzionális berendezések szolgálnak. A készülékek legtöbbje (egyes, csak lejátszásra szolgáló MD walkmanokat leszámítva) analóg, valamint digitális KOAX és optikai bemenetről is képes rögzíteni, számítógép segítsége nélkül.
A lemezek kétféle változatban készültek, az egyik a zeneanyagokat tartalmazó, gyárilag készült lemez, a másik a házilag írható-törölhető, üres lemez. A gyárilag sokszorosított lemez szerkezete a CD-hez hasonló, az írható MiniDiscben magnetooptikai adattároló réteg található, mely két szilícium-nitrid réteg között helyezkedik el. (forrás: wikipedia)

1998 MPMan


A világ első MP3 lejátszóját a dél-koreaiak dobták a piacra 1998 -ban. 
Annak idején a 64 MB -os verziót 39 800 yenért (kb 400 USD) árulták. (maximális tárhely: 128 MB)

2001 iPod

Az első generációt 2001. október 23-án dobták piacra. 2008-ra a termékkínálatban helyet kaptak a merevlemezes iPod Classicok, az érintőképernyős iPod Touch, a videólejátszásra is képes iPod Nano, a kijelző nélküli iPod Shuffle és az iPhone.
A mintaadó ősök az iPod esetében a Braun 1958-ban kiadott T3 rádiója, valamint a Bang & Olufsen BeoCom 6000 telefonja voltak, aminek külsejét, illetve működését az Apple mérnökei egy az egyben lemásolták.
Bár az iPod az első években viszonylag szerény számban fogyott, 2004 környékén végre berobbant a hordozható médialejátszók piaca és ezzel együtt az eszköz eladási mutatói is az egekbe lőttek. Így míg 2002-ben még csak 600.000, 2003-ban pedig "csak" 1 millió iPod-ot adott el az Apple, 2004-ban már 10 millió, 2005-ben pedig már 42 millió darab kelt el az addigra divattermékké váló eszközből.
A növekvő számok részben annak is köszönhetők voltak, hogy az iPod-ok képességei egyre javultak. Így a korai, alig pársoros monokróm kijelző után először színek, majd képek megjelenítésre alkalmas képernyőt kapott, az akkor már a fotók, majd videók lejátszására is képes eszközcsalád. Az eredetileg 5 gigabájtos tárkapacitás szintén sokszorosára: 20, 40, 60, 120 majd 160, illetve 128 GB-osra nőtt a későbbi modellekben. (forrás: wikipedia, https://pcforum.hu)



Bővebb Információk

Regency TR-1

Raytheon 8  TP 1

TR 55

Stereobelt

Boombox

Walkman

The DiscMan

MiniDisc

MPMan

iPod

Címkék: , , , , ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban