Filmajánló 43.


1. Blade Runner 2049 (2017)
Szárnyas fejvadász 2049
IMDb
Rendező: Denis Villeneuve
Műfaj: dráma, sci-fi
Pontszámom: 8

Bár az alkotók az új történetet hét lakat alatt tartják, azt már tudjuk, hogy minden idők talán legnagyobb legendájú sci-fi/akciófilmje jó kezekben van: a producer az első rész rendezője, Ridley Scott, a rendező pedig az utóbbi évek legnagyobb meglepetéseit készítő kanadai Denis Villeneuve.Már maga a sztárszereposztás is fantasztikus filmmé teszi az új Szárnyas fejvadászt: minden esély megvan rá, hogy a Budapesten forgatott új rész felnő az elsőhöz, és maga is legendává válik. (port.hu)

2. Yesterday (2004)
Yesterday története
IMDb
Rendező: Darrell Roodt
Műfaj: dráma
Pontszámom: 8

 A zulu Yesterday vidám, boldog asszony, egy ötéves, kíváncsi kislány édesanyja. Miután megbetegszik, a tartós köhögés miatt végül orvoshoz fordul. Megdöbbenésére megállapítják, hogy HIV pozitív. Yesterday azonnal Johannesburgba utazik, ahol a férje bányászként dolgozik. Kiderül, hogy a férje megcsalta egy fiatal lánnyal. Yesterdaynek szembe kell néznie az AIDS következményeivel. A fiatalasszony eltökélt szándéka, hogy megéli, amíg a lánya iskolába kezd járni. Az afrikai anya drámája az első zulu nyelven forgatott játékfilm, amelyet a legjobb külföldi film Oscar-díjára is jelöltek. (port.hu)

3. The Kite Runner (2007)
Papírsárkányok
IMDb
Rendező: Marc Forster
Műfaj: dráma
Pontszámom: 6

Az utóbbi idők egyik legnagyobb sikerű, legméltatottabb könyve alapján készült ez a mélyen megrendítő film barátságról, családról, pusztító erejű hibákról és a megváltó szeretetről. A háború szélén álló, kettészakadt országban két gyermekkori jóbarát, Amír és Hasszán örökre elszakad egymástól. Gyönyörű délután van Kabulban, az égen magasra szárnyal a kitörő öröm és az ártatlan sárkányeregető verseny számtalan gyönyörű résztvevője. Ám a győzelem keserű következményeként az egyik fiú gyáván elárulja a másikat, és ez tragikus események sorát indítja el... És elkezdődik a megváltáshoz vezető keserves út... 20 évvel később a már Amerikában élő Amír visszatér a tálibok által vasmarokkal uralt, veszedelmes Afganisztánba, hogy szembenézzen a sötét titkokkal, melyek még mindig kísértik őt, és hogy egy utolsó merész próbálkozással megpróbáljon mindent jóvátenni. (port.hu)

4. War for the Planet of the Apes (2017)
A majmok bolygója - Háború
IMDb
Rendező: Matt Reeves
Műfaj: akció, kaland, dráma
Pontszámom: 8

A majmok túlszárnyalták az embereket. Ami jó szándékú kísérletnek indult, az teljes hatalomátvétellé vált: immár az értelmes emberszabásúak a Föld urai. A városok elnéptelenedtek, a menekülőkkel nem tudni, mi történt, és a kevés életben maradt ember kis csapatokra szakadva bujkál... amíg bír. És készülődik.
A háború ugyanis elkerülhetetlen. Caesar, a harcedzett és szuperintelligens óriásgorilla, aki nagyon sokat szenvedett az emberek rabságában nem tud felejteni és nem akar megbocsátani.
Mindkét fél tudja, hogy az emberiségnek nincs több esélye. Ha most kudarcot vall, végképp eltűnik a Föld színéről. (port.hu)


5. Afacerea Est / Eastern Business (2016)
Keleti üzlet
Rendező: Igor Cobileanski
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 8

A 45 éves Marian moldáv kisvárosban él, és az akadémiai kórusban énekel. A férfi vállalkozást indítana, hogy pénzt keressen, és feleségül vehesse szerelmét. Az induló tőkéhez eladja motorját az építőmunkás Petrónak. Az üzlet balul üt ki, és hogy elkerüljék a börtönt, belemennek a kockázatos üzletbe, a kaukázusi gengsztertől szerzett patkókat akarják továbbadni Ukrajnába. A szerencse megint elkerüli őket. Nem esnek kétségbe, megismerkednek Vasile-vel, a részeg sofőrrel, és új üzletbe vágnak. (port.hu)

6. Arrival (2016)
Érkezés
IMDb
Rendező: Denis Villeneuve
Műfaj: misztikus, sci-fi, dráma
Pontszámom: 7

Ha egyszer eljönnek hozzánk az idegenek, akkor nem csak az lesz a kérdés, mik a szándékaik, hanem az is, miként fogunk velük kommunikálni - és hogyan. Ez a magát szinte minden műfajban kipróbáló kanadai Denis Villeneuve (Sicario - A bérgyilkos, Ellenség, Fogságban) új filmjének kiindulópontja és lényege. A nálunk is ismert Ted Chiang sci-fi író 1998-as Story of Your Life című novellájából készült mű főszereplője a nagyszerű Amy Adams, aki egy elismert nyelvészt alakít - akinek előadásait mégis kevesen látogatják -, akit az amerikai katonaság kér fel, hogy közvetítsen köztük és az idegenek között. (port.hu)


7. Berlin Syndrome (2017)
IMDb
Rendező: Cate Shortland
Műfaj: horror, misztikus
Pontszámom: 6

A film története szerint egy szenvedélyes nyári románc véres fordulatokat vesz. Egy Ausztráliából származó lány, egy fiatal fotóriporter éppen Berlinben jár, amikor viszonyba keveredik egy fiúval. A lány csakhamar a fiú lakásán találja magát, ahol a srác fogva tartja őt. (mafab)

8. Stroszek (1977)
Bruno vándorlásai
IMDb
Rendező: Werner Herzog
Műfaj: vígjáték, dráma
Pontszámom: 8

Stroszek alapjában véve jó ember. Egy alkalommal lecsukják, mert alkoholos állapotban zűrbe keveredik. Amikor ismét szabad lehet, visszatér a mesterségéhez: kiskocsijával és tangóharmonikájával bérházak udavarán zenélget. Stroszek megismerkedik egy prostituálttal, akivel hamar össze is barátkoznak és úgy határoznak, hogy elhagyják Berlint. (filmkatalógus)

9. Manchester by the Sea (2016)
A régi város
IMDb
Rendező: Kenneth Lonergan
Műfaj: dráma
Pontszámom: 7

Lee megdöbben, amikor megtudja, a bátyja a halála előtt őt jelölte ki fia gyámjául. Visszatér a tengerparti kisvárosba, hogy gondját viselje Patricknak, a kamaszodó unokaöccsének. Ezzel együtt Lee-nek szembe kell néznie a múltjával is. (port.hu)

10. Bridge to Terabithia (2007)
Híd Terabithia földjére
IMDb
Rendező: Gabor Csupo
Műfaj: kaland, dráma
Pontszámom: 7

Sajátos körülmények között ismerkedik meg egymással Jess és Leslie. A két magányos, kirekesztett gyerek összebarátkozik. Leslie állandóan varázslatos történeteket sző, Jess pedig tehetséges rajzoló. A kislány feltárja előtte a fantázia világát és ketten együtt létrehozzák Terabithia titokzatos birodalmát, amely a közeli erdőben csordogáló patak fölötti kötélen átlendülve érhető el. Eme varázslatos helyen ők az uralkodók és nekik kell szembeszállniuk a birodalmukat veszélyeztető Sötét Úrral és seregeivel, míg a való világban az iskolai bajkeverők ellen veszik föl a küzdelmet. (port.hu)

Címkék: ,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Keresés ebben a blogban